V bostonské restauraci vám jako první na světě připraví jídlo roboti
Čtyři technici z MIT otevřeli v Bostonu restauraci s rychlým občerstvením, kde zákazníkům namísto lidí připravují jídlo autonomní robotická zařízení.
Automatizace se neodvratně blíží a jak to vypadá, nevyhne se ani oboru gastronomie. V restauraci Spyce, která získala neoficiální titul první robotické kuchyně světa, se o přípravu jídla namísto kuchařů stará sedm robotických nádob, které zvládají přípravu hned několika jídel současně, ale zároveň nepřesáhnou limit tří minut na pokrm. Jedná se o projekt čtyř absolventů Massachusettského technologického institutu, kteří byli nespokojení s vysokými cenami za kvalitní rychlé občerstvení. “Ve Spyce se snoubí pohostinnost s technologii,” říkají zakladatelé Michael Farid, Kale Rogers, Luke Schlueter a Brady Knight, kteří tuto technologii v roce 2015 vyvinuli ve sklepě svého studentského domu.



Jejich menu, s jehož tvorbou jim pomáhali hned dva michelinští kuchaři, nabízí celé spektrum kuchyní od thajské až po marockou či latinskoamerickou. Zákazník si jídlo nejprve objedná pomocí dotykové obrazovky. Manipulační zařízení poté posbírá předem vyměřené porce zvolených ingrediencí a vloží je do jedné z robotických nádob, ve které s využitím indukční technologie vaří. Jakmile je tento proces dokončen, nádoba se nakloní a přesype jídlo do misky. Stroje se poté automaticky samy vyčistí, přičemž spotřebují o 80 % méně vody než průměrná myčka.
Robotická kuchyně zvládne připravit úctyhodných 200 jídel za hodinu, přičemž cena jednoho pokrmu se pohybuje kolem 7,5 dolaru (150 Kč). Zde se na názornou ukázku fungování restaurace můžete podívat:
Zdroj: Dezeen